El sector de l’ensenyament es mobilitza

La Generalitat ataca de nou l’ensenyament públic

Després de l’anunci de la Generalitat de la retallada de pressupostos cara l’any que, molts instituts de Catalunya amb una sola línia de Batxillerat deixaran de poder-lo oferir cara l’any que ve, fet que deixa sense Batxillerat a mes de 21 instituts com és el cas de l’IES Miquel Taradell situat al barri del Raval. Aquesta retallada, si fem un breu anàlisis dels efectes que comporta, veiem que són els instituts de les zones més marginals de Barcelona els més afectats, deixant així als habitants d’aquestes zones amb menys possibilitats cara a l’any vinent. Si ens posem a mirar-ho amb més cura, aquests casos es van repetint al llarg del barris de Barcelona i rodalies, on s’està produint una clara mostra d’elitització de l’educació per part del departament de la Generalitat. Un altre cas a l’ordre del dia és el del barri de la mina on l’IES Fòrum 2004 perd també la seva línia de Batxillerat.

Però això no és tot, aquesta retallada va acompanyada d’una remodelació de les FP, que comporta que moltes d’aquestes titulacions es redirigeixin d’instituts més petits, cap a instituts de “referència” com és el cas del IES Milà i Fontanals situat també al barri del Raval de Barcelona que a partir de l’any que esdevé perd la oferta de cicles formatius al centre. Aquest fet a comportat que, per exemple, estudiar un cicle d’informàtica al barri del Raval només es pugui realitzar a partir d’ara a les escoles privades.

Però l’ofensiva no frena, la decisió de la generalitat del tancament de diverses escoles taller a Catalunya que suposarà que al voltant de 4000 joves que provenen del fracàs escolar es quedin sense cap alternativa ocupacional, i l’acomiadament de 1400 professionals que desenvolupen tasques relacionades amb aquestes escoles. Aquesta decisió entra en contradicció amb l’Acord d’ocupació juvenil (2009-2012), signat al més de setembre, on s’assigna un pressupost de 50 milions d’euros per a les escoles taller, 4,5 milions d’euros per a les cases d’ofici i gairebé 3 milions d’euros per als tallers ocupacionals. L’argument de la consellera de Treball Mar Serna*, és que les escoles no donen el rendiment esperat, dotades d’un alt cost i una baixa inserció laboral.

Per tant la solució que proposa la consellera davant la penosa situació dels estudiants i professionals amb les situacions més precàries, és tancar aquests centres negant literalment la possibilitat de formació pública a totes aquestes persones

A aquest successos , es suma ja a les clàssiques reivindicacions de la L.E.C., com el decret d’autonomia de centres, o la implementació de la nova selectivitat que deixa a antics alumnes en clara desavantatge front les noves generacions que s’examinen aquests anys.

Des de les universitats el panorama no millora, en mig de la estrepitosa implantació del Pla Bolonya, el ratio per alumne a les aules a augmentat significativament (al contrari del que prometien ), i les tasses han sofert un augment substancial per aquella gent que ja es matricula dels nous graus. I no acabem aquí, ja que com està passant a la UAB, les retallades de personal al PAS, i el nou pla del PRIM percussor d’aquestes, deixen en evidencia l’empitjorament progressiu de l’educació pública.

Però tots aquests motius no ens quedarem callats, des de la Trobada de lluites per l’educació ens estem coordinant amb tots els instituts afectats, associacions de barri, col·lectius de l’educació i sindicats per tal de oferir una resposta unitària a aquestes reformes del departament de la Generalitat.

En primer lloc anunciar la Marxa Reivindicativa contra el tancament del Batxiller, del IES Miquel Tarradell (Raval) del instituts fins al Consorci d’educació el dimecres 14 d’abril a es 15:00 que finalitzarà amb una assemblea d’instituts afectats per el tancament i les retallades a les 17:30 a la seu de C.G.T. a Via Laietana 18, 9º, i en segon lloc anunciar la Marxa per l’ensenyament públic que és realitzarà unitàriament des de tots els col·lectius i assemblees de la Trobada, el dia 28 d’abril a les 11:30 de la plaça de la Vila a Santa Coloma fins a plaça Universitat , amb la col·laboració dels instituts del barri, la associació de veïns, i les A.M.P.A.S. A més a més aquell mateix dia CGT ha convocat vaga als instituts, i esperem la col·laboració de la resta de sindicats del sector de l’ensenyament.

Per una resposta unitària de estudiants, professors i veïns i veïnes contra la degradació i l’elitització de l’ensenyament públic diguem NO! a les reformes, i retallades del departament de la Generalitat.

28 d’abril tothom al carrer per l’ensenyament públic.

Referències:

Informació sobre la situació i la campanya del IES Milà i Fontanals.

Informació sobre la campanya i la marxa reivindicativa del IES Miquell Tarradell.

Declaracions de la consellera Serna.

Informació del tancament de escoles taller.

Acord d’ocupació juvenil (2009-2012).

Web de la marxa.

Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s