Va per tu Mika

Avui dia de la proclamació de la II República m’agradaria tenir un record especial per una lluitadora que em va marcar durant les primeres etapes del meu activisme. Mika Feldman.

Érem a Siguenza, a una formació sobre feminismes de classe, i vàrem aprofitar per fer una ruta històrica per la ciutat, ciutat que va ser defensada per la brigada mòbil del POUM durant la guerra civil durant mesos. Només van escapar 3 vius, de matinada, fent una escala llarguíssima i saltant les parets de la catedral a plena nit. Una d’elles era Mika Feldman, que no només va acabar sent una de les dones amb més alt càrrec militar a la bàndol Republicà, sinó que fou pionera en la pedagogia feminista entre les tropes. Ús imagineu a l’any 36, una tropa fent tallers sobre l’empoderament de les dones, i el masclisme i micromasclismes?

Doncs així fou, son les parts de les revoltes que omplen de colors les ments de la gent, que es capaç de trencar cadenes i evolucionar a passos gegants en molt poc temps. I Mika fou una d’aquestes creadores, potser massa per alguns, donat que fou empresonada per les tropes del bàndol soviètic i alliberada pels companys del POUM i la CNT poc després.

Passa a França la resta de la seva vida, i als noranta, una velleta caminava al seu jardí ple de plantes seguint una rutina emanada de la vellesa. I ningú sospitava, que aquella senyora de més de 90 anys, era una creadora en potencia, una revolucionara de cors i ments, una de les imprescindibles.

Va per tu Mika.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s